2020 — exhibition — Zebrastraat, Ghent

PREV︎

SELF-PORTRAIT STUTTERING

︎NEXT

© Vinnie De Craim

Exhibition in collaboration with VZW BeSt
(Belangengroep Stotterende Mensen)


     

Article: 
— Het Nieuwsblad 23/10/2020 (Dutch)


‘‘Twee jaar geleden had ik dit nooit gedurfd’’: Eddy (67) en Jolien (26) tonen met unieke expo hoe het voelt om te stotteren

Door Geert NeytFoto: IF

Hoe maak je een buitenstaander duidelijk wat het betekent om te stotteren? In een bijzondere Gentse expo nemen Jolien (26) uit Ieper en Eddy (67) uit Beernem, zelf stotteraars sinds hun kindertijd, ons mee in de storm van emoties in hun hoofd.
__

Een spierwit blad met enkel uuraanduidingen. Als je het blad optilt, zie je een ander blad met achter elk tijdstip ook een zin. “Allemaal dingen die ik die dag had willen zeggen maar niet heb uitgesproken. Omdat ik bang was dat ik ze niet over mijn lippen zou krijgen”, zegt Jolien Demey.


Foto: IF

Jolien Demey maakte de expo samen met Eddy Janssens.


Het is een van de sprekende kunstwerkjes op een nieuwe expo in de cultuurplek Zebrastraat waarmee de jonge Ieperse vrouw een unieke blik gunt in de innerlijke wereld van een stotteraar. Het was het eindwerk waarmee ze afstudeerde als grafisch ontwerper aan de KASK. “Maar het was ook een manier om voor mezelf te aanvaarden dat ik stotter”, vertelt Jolien. “Nu heb ik meer een houding van je m’en fous. Maar soms als ik in de winkel iets moet vragen, word ik weer overmand door angst dat ik het niet gezegd zal krijgen.”

Isolement


Die maalstroom van angst, frustratie, boosheid, schaamte en vermijdingsgedrag spreekt ook uit de portretfoto’s die Eddy Janssens (67) uit Beernem van zijn eigen gezicht heeft gemaakt. Op sommige foto’s zie je hem letterlijk persen om het woord uit zijn mond te laten ontsnappen.

“Twee jaar geleden had ik deze foto’s van mezelf nooit durven te maken, laat staan dat ik ze zou tentoonstellen”, zegt Eddy, die een leven lang worstelt met zijn spraakstoornis. “Als kind moest ik van mijn dominante vader zwijgen want gij kunt toch niet spreken, manneke. Op mijn twaalfde werd ik naar de school voor doven gestuurd. Daar moest ik al helemaal niet meer spreken.”Foto: IF

Eddy ging aan de slag bij de NMBS. “Als stoffeerder. Ik was de enige, waardoor ik bijna altijd alleen werkte en met niemand moest spreken. Isolement is voor mij een levenslang gevaar.”

Maar nu komt Eddy schuchter naar buiten met zijn probleem. “Ik heb het er nog altijd moeilijk mee en heb ook lang geaarzeld om deel te nemen aan de expo. Maar toen mijn therapeut enthousiast zei dat stotteren nog nooit op beeld was getoond, heb ik besloten om me bloot te geven.”


Links / more info


︎︎︎ www.zebrastraat.be

︎︎︎ www.stamily.org

Mark© 2020 Jolien Demey